An icon of two theatre masks

Om Spex-SM

Spex-SM är Sveriges studentspex stora chans att visa vad de går för! Under ett par varma vårdagar sätts föreställningar upp till allmän beskådan. Utöver att försöka få så många skratt från publiken som möjligt kämpar deltagarna om att vinna priser i olika kategorier, bland annat "Sveriges bästa spex".

An icon of a clock

Kort historik

Spex- SM har sitt ursprung i tävlingen Spexiaden, som ägde rum i Stockholm 1989 och 1992. Spexiaden anordnades dock bara två gånger. För att följa i dess fotspår startades den nationella spextävlingen Spex-SM år 2002 i Örebro i samband med att Örebrospexet som förening firade sitt 5-årsjubileum. Spex-SM har därefter hållt i sig och fortsatt att hållas vart femte år fram till 2017 i Örebro.

Linköping har nu tagit upp facklan och står stolt värd för Spex-SM 2024.

Läs mer om historien bakom Spex-SM och studentspex på wikipedia.

Icon with jester hat

Hur går Spex-SM till?

På Forumteatern i Linköping kommer de tävlande bidragen under två dagar sätta upp var sin föreställning som får vara max 1 timme lång. Bidragen bedöms av en jury bestående av representanter från bidragen och arrangörskommittén, och det koras vinnare i 11 olika kategorier av utmärkelser.

Mellan varje bidrag blir det en timmes paus där det avslutade bidraget ska hinna lasta ut sin dekor, rekvisita och skådisar, och det kommande bidraget ska hinna packa in sitt. Det blir dessutom lagom med tid för publiken att hinna smälta varje mästerverk de fått se.

Utmärkelser

A laurel wreath with a script inside of it
Bästa Manus

När berättelsen i sig är både bra, rolig och spännande. Manuset är välskrivet med en tydlig sammanhängande röd tråd, genomtänkt karaktärsutveckling, intriger, dialog i toppklass och prov på stor originalitet.

A laurel wreath with two smiling theater masks inside of it
Bästa Regi & Skådespeleri

När skådespelarna är trovärdiga i sina roller. De agerar, reagerar och improviserar i enlighet med sina karaktärer och spexets handling.

A laurel wreath with two dancers inside
Bästa Koreografi

När danserna håller hög kvalité. Hur estetiskt tilltalande koreografierna är och hur väl de framhäver eller berättar något.

A laurel wreath with musical notes inside
Bästa Musikaliska Vision

När helheten av låtval, arrangemang, skriven sångtext och eventuell egen komposition håller hög kvalitet, är innovativ eller bäst kompletterar handlingen.

A laurel wreath with a singer inside
Bästa Musikaliska Framförande

När tonerna sitter och det låter bra om både orkester, kör och skådisar. Musiken håller hög kvalitet när det kommer till både sång och instrumentell prestation.

A laurel wreath with an old greek-style stone pillar inside
Bästa Scenografi

Hur väl scenbilden med både dekor och rekvisita framhäver handling, karaktärer samt skildrar tidsepok och plats.

A laurel wreath with a robot inside
Bästa Specialeffekt

När scenshowen går från statisk till levande, överraskar, hänför och kanske skrämmer. Det bjuds på stämning, ljudeffekter, explosioner, optiska illusioner, dockfigurer och magi.

A laurel wreath with an actress wearing make-up and a wig inside
Bästa Hår, Smink och Kostym

Hur effektivt hår, sminkning och kostym etablerar eller framhäver handling, karaktärsdrag, relationer, tidsepok eller andra aspekter av föreställningen.

A laurel wreath with a crowd shouting "omstart"
Bästa Omstarter

Hur skickliga och underhållande omstarter, improvisation och publikinteraktion är. Skådespelarna har god publikkontakt och visar hög förmåga på improvisation. Detta baseras utifrån de traditioner som bidraget härstammar ifrån.

A laurel wreath with a jester hat and a set of scales
Juryns Specialpris

Ett pris till juryns egna förfogande vars syfte är att belysa något exceptionellt som inte nödvändigtvis täcks av någon annan kategori.

A laurel wreath with a trophy with the number 1 inside
Sveriges Bästa Spex

Hur helheten skapats genom ett samspel av många fantastiska delar. När bidraget som helhet, inklusive alla utmärkelser tillsammans, håller hög kvalitet och förkroppsligar det bästa ur spexgenren!